Dapatkan resepi-resepi pilihan yang menarik di sini
Resepi Churros
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 1 cawan air
- 1 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur - size L
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu makan butter
Cara-cara
- Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
- Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat2)
- Terus masukkan telur dan kacau sebati.
- Bulatkan adunan jd doh kecil2 dan masukkan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan dlm piping cetak yg aluminium tu)
- Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong (ikut suka nak pnjg mana)
- Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
- Taburkan gula+cinnamon kalau suka atau celupkan je dalam coklat cair hersley tu..
Resepi Pavlova
Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya
guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung
jagung
Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping
cream
1 1/2 sudu besar gula halus
- saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.
2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi
sudu sambil terus putar adunan.
3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar
menjadi putih berkilat.
4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan
spatula atau senduk kayu.
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment
paper).
7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis.
Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit
lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan
suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang
sederhana panas. Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda.
Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api.
Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan
keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.
Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu
petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama
2-3 jam sebelum memukul whipping cream.
2- Bila whipping cream dah
kental. Masukkan
gula dan esen vanila.
3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan
dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
4- Bila rasa nak makan, baru
picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau
hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.
Vanila Choc Chip Muffin
BAHAN A
1 biji
telur
1/2 cawan
minyak sayuran / minyak masak
3/4 cawan
susu segar atau buttermilk
1 sudu
kecil esen vanilla
BAHAN B
2 cawan
tepung naik sendiri
3/4 cawan
gula kastor (boleh di kurangkan)
BAHAN C
1 cawan
Chocolate Chips
CARA
MEMBUAT
1.
Satukan semua bahan A
2.
Satukan bahan B dalam mangkuk adunan, buatkan lubang di tengah campuran tepung.
3.
Tuangkan bahan A kedalam lubang yang di buat pada bahan B
4.
Masukkan bahan C, baru mula di kacau. Kacau jangan lebih dari 20 kali untuk
mendapatkan tekstur muffin yang lembut.
5.
Pindahkan ke dalam acuan muffin dan bakar dalam 20 hingga 25minit (suhu 170'C)
atau bergantung pada oven masing-masing.
Butter Cookies
Bahan-bahan
125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Tepung gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1 sk esen vanilla
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Tepung gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1 sk esen vanilla
Choc chip dan kismis (untuk hiasan) **sy guna choc rice
Cara membuat
- Putar mentega dan gula icing hinga berkrim. Masukkan esen vanilla dan akhir masukkan tepung gandum dan pukul sebati.
- Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam. Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
- Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang. Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
- *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.
No comments:
Post a Comment